2016. december 20., kedd

Ritkán látunk könyvet olvasó embert.

Ki szereti a jó történeteket? 
Nos, szerintem nincs olyan ember, aki ne szeretné őket. Vegyük például az elmúlt évek nagy sikereit a Herry Pottert és az Alkonyatot. (Türelmetlenül várta a tömeg, hogy minél hamarabb megnézhesse őket).
Sajnos a mai rohanó világunkban kevés idő jut a művelődésre. Az időhiány miatt, inkább megnézzünk egy beharangozott filmet, minthogy előtte elolvasnánk azt könyvbe. Az esetek többségében a írásos változat ragad magával minket, mivel ott elereszthetjük a képzőerőnket. Saját magunk álmodhatjuk meg környezetét, és a bemutatott szereplőket. A filmekből kész információkat kapunk. (A rendező elképzelését látjuk viszont). Ezáltal folyamatosan kezd kopni a fantáziánk. 

Hogy tudnánk az ifjú generációt rábírni az olvasásra? 

Minden gyerek szereti a meséket! Türelmetlenül várják, hogy esténként lefekvés előtt az anyukájuk elrepítse őket a varázslatok birodalmába. Gyakran színes képpel illusztrálják az adott cselekményt, hogy fent tartsák az apróságok figyelmét. Mivel nem tudják a sztori végét, így nagy izgalommal hallgatják a cselekményt. 
Szomorúsággal tölt el, hogy már egyre kevesebb családnál fordul elő az esti mese. Én az ötletgazdag irományokban látom a megoldást. Ha a szülők rendszeresen olvasnak gyermeküknek, akkor átruházzák rájuk annak szeretetét és fontosságát. 
Az iskoláknak is azon kellene munkálkodniuk, hogy érdekesebbé tegyék a diákok számára az irodalmat. Felsőtől bejönnek a kötelező olvasmányok, ami mér a nevéből ellenszenved vált ki a fiatalokból. Vannak ezerszer jobb művek, melyek elnyernék a fiatalok tetszését, még akkor is, ha kötelező lenne. 

Vajon tömeg közlekedve hányan olvasnak?  

Napi rendszerességgel járok tömeg közlekedve, a zsúfolt buszokon, metrókon elég nehézkesen lehet olvasni, de megoldható. (A függő dohányosok is kitalálják, hogy juttassák szervezetükbe a nikotint, ha éppen nincs szabad kezük. Mindent megtudunk oldani, ha akarjuk, akik kifogásokat keres, azoknak nem áll érdekében megoldani az előttük lévő hibát).
Szívesebben ütöm el az utazási időt egy könyvtársaságában, mint, hogy a telefonomon játsszak  egy bugyuta játékokkal. 
Az elektronika rohamos fejlődésnek az a következménye, hogy buta, gondolkodni képtelen birkákat csinálnak az egyénekből. Gondolom többeknek feltűnik, hogy milyen nehézzé válil a kommunikáció társainkkal. Ez annak a következménye, hogy az elektronika (pl.: x-box-számítógépes játékok, facebook, skype) zárt világba zárja a világot. 

Hála az égnek még nincs akkora olvasottsági hiány, mivel igenis még jó páran akadnak, akik imádnak olvasni. 
Persze a könyvek száma alaposan csökkenő számba vannak az elmúlt években, mivel az ekönyv olvasó átvette a helyüket. 
Csak bízni tudok abba, hogy a jövőben nem fognak eltűnni a könyvek.      




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése