Vitaminok


Vitaminokra mindenkinek szüksége van az év minden szakában!

S most ősszel, és télen fokozottan fontos a nagyobb mennyiségű vitamin bevétel, hogy kellően felerősítsük a szervezetünk ellenálló képességét a vírusokkal szemben. 

A vitaminok biokatalizátorok, olyan vegyület, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi életműködéshez, viszont a szervezetünk nem képes előállítani őket. A vitaminok bevitelét táplálkozással, és kozmetikumok alkalmazásával tudjuk megoldani. 

A provitaminok a vitaminok elő-anyagai. Ezekből képes az emberi szervezet vitaminokat előállítani! 
(Pl: A sütőtökben lévő béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul


 A vitaminok túladagolása, és hiánya egyaránt problémát okozhat. 

Az Avitaminózis egy vagy több vitamin hiányt jelent. Ebből alakulnak ki a hiánybetegségek, például a farkasvakság. 

A Hipovitaminózis részleges vitamin hiányt jelent. Fontos tünetei a bőrszárazság, a körömtöredezés, és a körmön megjelenő fehér foltok. Kezelése a helyes táplálkozás, és a vitaminokban gazdag krémek.  

A Hipervitaminózis a vitaminok túladagolását jelenti. Bizonyos esetekben ez is problémákat okozhat. 
(Pl: A C-vitamin túladagolása vesekövet eredményezhet, míg az A-vitamin túladagolásából sárgaság alakulhat ki.)

A vitaminokat oldhatóságuk szerint tudjuk csoportosítani!

Zsírban oldódó vitaminok közé soroljuk a A, D, E, F, K, Q10 vitaminokat. 

Vízben oldódó vitaminok a B, C, H, P vitaminok.

A-vitamint tartalmaz a sütőtök, sárgarépa, tojás, tejtermékek. Nyugtató, és gyulladáscsökkentő hatása van a bőrre.



D-vitaminban gazdag a halmáj, tojás, tejtermékek A bőrre szintén jótékony hatásaik vannak: Gyulladáscsökkentő valamint hámképző. 



E-vitamint tartalmaznak a növényi olajok, és az olajos magvak valamint a tojás is. Ezek anyagcserefokozók, és avasodásgátlók


F-vitamin a növény olajokban, és halolajokban találunk. Sok jótékony tulajdonsága van a bőrre. Például remeg regenerálók, és bőrlégzés javítók. 


Q10-zet tartalmat az élesztő, és a tőkehal. Öregedésgátlók, és immunerősítők. 


Ezek voltak a zsírban oldódó vitaminok! 


B-vitamint tartalmaz az élesztő, és tejtermékek. Gyulladáscsökkentő hatással bír. 



  
C-vitamint a citromban, paprikában, csipkében, és savanyú káposztában van. Ez a bőrre halványítóként, érfal-erősítőként, és öregedésgátlóként hat.   


H-vitamint tartalmaz dió, máj tojás. A bőrre gyakorolt hatás bőrlégzés javító




P-vitamint a szilvában, paprikában, csipkében találunk. Gyulladáscsökkentő, érfal-erősítő hatásai vannak. 



 A vitaminok általában hő-és fényérzékeny vegyületek, ezáltal könnyen bomlanak. 
Cukorbetegek bőrápolásánál a hámosító (A, D- vitaminok), és az érfal-erősítő (C, P-vitaminok) vitaminon játszanak nagy szerepet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése